tiistai 18. toukokuuta 2021

KAIKKI YHDEN PUOLESTA - OIKEUKSIA SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖILLE

TEKSTI: Hippu, NBV/EBÄ:n koordinaattori


"You never completely have your rights, one person, until you all have your rights."

Marsha P. Johnson

"Sinulla yksittäinen henkilö on täydet oikeutesi vasta, kun kaikkien oikeudet toteutuvat" (vap. suom.).



17.5. oli IDAHOBIT - Kansainvälinen homo-, bi-, inter-, ja trans- fobian vastainen päivä.




"Homo-, bi-, inter(sukupuolisuus)- ja transfobia tarkoittavat vihaa, pelkoa, inhoa tai vastenmielisyyttä näitä identiteettejä kohtaan. Fobinen käyttäytyminen voi ilmetä mitätöintinä, vähättelynä, poissulkemisena, häirintänä tai syrjintänä. Nämä ovat rinnastettavissa seksismin ja rasismin kaltaisiin ilmiöihin."

(https://seta.fi/sateenkaaritieto/sateenkaarisanasto/)


"Syrjintä 

Syrjintää on se, että ihmistä kohdellaan perusteettomasti huonommin jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella. Yleinen syrjintäkielto on määritelty Suomen perustuslaissa (6 §). Sen mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjinnästä säädetään tarkemmin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaeissa. Syrjintä on kiellettyä riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi lain mukaan syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä." (https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/sukupuoli/tasa-arvosanasto)


Syrjinnän kielto ja ennaltaehkäisyn velvoite koskevat tasa-arvolaissa sukupuolta, sukupuolen ilmaisua, sukupuoli-identiteettiä ja kehon sukupuolitettuja piirteitä. Muut henkilön yksilölliset ominaisuudet, kuten seksuaalinen suuntautuminen, sisältyvät yhdenvertaisuuslakiin. Lisätietoa julkaisun lopussa lukuvinkkeinä.



Sateenkaari-ihmisten syrjinnästä ja yhteisestä taistelusta ihmisoikeuksien puolesta

Sateenkaari-ihmisiin kohdistuva vihamielisyys politikoinnissa ja poliittisessa päätöksenteossa on voimistunut Euroopassa erityisesti mm. Unkarissa, Puolassa ja Romaniassa. Suomessa seksuaalivähemmistöjä koskien kristillisen puolueen kansanedustajaa vastaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, ja sukupuolivähemmistöt taistelevat oikeuksistaan translain vastustajien kanssa.


Kansainvälisestä kehityksestä esim. ILGA Europe:n uuden projektin tiedotteessa (19.4.2021), https://www.ilga-europe.org/resources/news/latest-news/responding-anti-lgbti-forces-ilga-europes-call-project-proposals


"For years now, we have witnessed mounting anti-gender and anti-LGBTI rhetoric, and targeted attacks against LGBTI rights and the LGBTI movement. Populists, religious actors, the far-right, ultra-conservative organisations, but also increasingly government actors and civil society actors are working to curtail LGBTI rights, gender equality, and sexual and reproductive health and rights. Their tactics are diverse and include (but are not limited to) strategic litigation, lobbying discriminatory legislation and policy, campaigning on-line, publicly presenting signatures against progressive laws, antagonising and pitting pro-rights communities against each other, producing and spreading harmful misinformation."


Sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa vastaan "hyökätään", pyritään heikentämään muun muassa: "strategisilla oikeudenkäynneillä, lobbaamalla syrjivää lainsäädäntöä ja politiikkaa, online-kampanjoilla, esittämällä julkisesti allekirjoituksia edistyksellisiä lakeja vastaan, asettamalla toisiaan vastaan oikeuksia puolustavia yhteisöjä, sekä tuottamalla ja levittämällä haitallista misinformaatiota (väärää tietoa)" (vap. suom.).


Näiden haasteiden edessä me todella tarvitsemme tukea toisiltamme. Kuitenkin korona-pandemia estää ja vähintäänkin merkittävästi rajoittaa kasvokkaisia kohtaamisia ja live-tapahtumia. Viimeisimpinä monille hyvin tärkeä Helsinki Pride kulkue muutettiin tänäkin vuonna hybridiksi, jo toista kertaa peräkkäin.


Toisaalta virtuaaliset tapahtumat ja etäryhmät ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet pandemian aikana. Ne ovat hyviä keinoja jakaa kokemuksia, saada tietoa ja toteuttaa kansalaisaktivismia. Osallistuminen on mahdollista kaikille nettiyhteyden omaaville, riippumatta sijainnista. Tämä voi vahvistaa eri paikkakunnilla asuvien yhteen kuuluvuuden ja osallisuuden kokemuksia.


Vihaa, syrjintää ja/tai väkivaltaa kokeneita voimme tukea osoittamalla solidaarisuutta sekä tuomalla kokemuksia ja tietoa julkisuuteen. Tarvitsemme liittolaisia eli sateenkaari-ihmisten ystäviä tekemään meitä näkyväksi ja puolustamaan oikeuksiamme: "Pitämään meteliä" silloin, kun emme tule kuulluiksi tai emme itse pysty.


Taistelu sateenkaari-ihmisten oikeuksien toteutumiseksi edellyttää "kaikki yhden puolesta" -asennoitumista.


Tämä ei ole nollasummapeli eikä kärsimyksistä kilpailua. Jokainen edistysaskel luo parempaa huomista meille kaikille, myös enemmistöön kuuluville. Koskee saavutettu tavoite sitten seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä, binäärisiä tai ei-binäärisiä transihmisiä, yhteiskunnallinen kehitys etenee toivottuun suuntaan.



Yhteistyössä on voimamme




Yhdistämällä luovuutemme, energiamme ja työpanoksemme voimme olla vaikuttavampia kuin yksittäisinä toimijoina.


Tästä syystä perustettiin ei-binääristen aktivistien kollektiivi NBV/EBÄ ja sen toiminnassa painotetaan yhteistyötä.


Olemme keväällä 2021 koostaneet translakia ja sen uudistamista koskevan kirjoituksen, joka julkaistiin nettisivuillamme. Vuonna 2020 osallistuimme mm. Helsinki Pride -viikolla Eduskunnan HLBTI -verkoston kyselytunnille, Trans Helsinki -tapahtumien toteuttamiseen sekä toimijoiden yhteiseen kannanottoon julkaistuna TDOR-päivänä. 


Kiitämme kaikkia järjestöjä mahdollisuuksista tehdä yhteistyötä ja saamastamme tuesta.

Yhteistyötahoja ja tukijoitamme päivitetään sivulle: https://nonbineibin.blogspot.com/p/yhteistyojarjestomme-ja-tukijamme.html



LUKUVINKKEJÄ


Tasa-arvovaltuutettu

Sukupuolten moninaisuus


Yhdenvertaisuusvaltuutettu

Syrjintä ja yhdenvertaisuus

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti