EI-BINÄÄRISET, SUKUPUOLTEN MONINAISUUS JA TASA-ARVO: PERUSTIETOA JA TIETOLÄHTEITÄ
KUVA: Ani |
TEKSTI: Hippu Helminen
Vuonna 2022 Suomen sijoitus laski 6 pykälää verrattuna edelliseen vuoteen, kun vertailtiin sateenkaarioikeuksien toteutumista Euroopassa.
(ILGA Europe, 12.5.2022, Rainbow Europe Map 2022)
Halutaanko Suomessa kehityksen menevän tähän suuntaan?
Haluamme muistuttaa sukupuolten moninaisuudesta, koska vihamielisyys transihmisiä kohtaan on voimistunut niin täällä meillä kuin maailmallakin. (Tarkemmin esim. Pihlajamaa (toim.), OM 2021:26, s. 48.)
Suomessa vallitsee käsitys, että sukupuolia on monta, enemmän kuin kaksi. Tämä käsitys on lainsäädännöllä turvattu sekä vastaa valtion terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijoiden tietoja.
Nimestään (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta) huolimatta ns. Tasa-arvolaki sisältää syrjintäsuojan / kiellon syrjiä myös sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun ja kehon sukupuolitettujen piirteiden perusteella. Näin ollen sukupuoli-identiteetti on yhtä lailla pätevä ja erityislainsäädännöllä suojattu henkilön ominaisuus.
Kansainvälisten tutkimusten mukaan noin 4% väestöstä on sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärisiä ihmisiä.
Sukupuolen vahvistaminen on jo mahdollista ei-binäärisille muutamassa Euroopan maassa: Islanti, Malta ja Saksa, sekä osittain Tanskassa. (TGEU, 12.5.2022, Trans Rights Map 2022)
Lisäksi lainsäädäntö tunnustaa ei-binääristen vanhemmuuden Islannissa ja Maltalla. (TGEU, 12.5.2022, Trans Rights Map 2022)
MEILLÄ SUOMESSA
"- - - transsukupuoliset kokevat jatkuvasti arjessaan vaikeita tilanteita sen vuoksi, että heidän sukupuoltaan kummeksutaan tai epäillään tai heidät sukupuolitetaan väärin" (Lepola 2018, tässä Pihlajamaa (toim.), OM 2021:26, s. 44).
Tasa-arvovaltuutettu on toistuvasti huomauttanut siitä, että lainsäädäntö ei huomioi riittävästi muunsukupuolisia, alaikäisiä ja intersukupuolisia.
Transtyöryhmä totesi raportissaan, että sukupuolineutraalin hetun ja kolmannen vaihtoehdon käyttöönotto vaikuttaisivat sukupuolivähemmistöjen asemaan. Samoin ovat todenneet kansainväliset asiantuntijat, mm. YK:n ihmisoikeusasiantuntija.
"Jos naisen euro on 84 senttiä, paljonko on transihmisen tai muunsukupuolisen euro?" Ei-binäärisiä koskevaa väestötason rekistereihin perustuvaa tietoa ei ole, niin kauan kuin väestötietojärjestelmässä on sukupuoleen vain kaksi vaihtoehtoa.
Sukupuolen vahvistaminen on mahdollista ainoastaan täysi-ikäisille binäärisille transsukupuolisille, edellytyksin joista ihmisoikeusasiantuntijat ovat huomauttaneet useasti.
Transoikeuksista toteutuu 17/30. TGEU / TRANS RIGHTS MAP 2022.
https://transrightsmap.tgeu.org/
Sateenkaarioikeuksista toteutuu 60%. Sijoitus 12, kun vuonna 2021 se oli 6. ILGA EUROPE / RAINBOW EUROPE MAP 2022.
EI-BINÄÄRISET JA SUKUPUOLEN MONIMUOTOISUUS
Ei-binääristen ihmisten sukupuoli-identiteetti on jotain muuta kuin yksiselitteisesti nainen tai mies. Ei-binäärisyys tässä merkityksessä on eri asia kuin intersukupuolisuus, joka taas on sukupuolen luonnollista kehollista variaatiota, toisin sanoen kehon piirteet eivät ole yksiselitteisesti nais- tai mies- tyypilliset.
Sukupuoli on moniulotteinen ja monimerkityksinen. Biologisuus on ainoastaan yksi ulottuvuus eikä sukupuoli ole biologisestikaan yksiselitteisesti kaksijakoinen. Kenenkään sukupuolta ei testeillä määritetä kuin poikkeustilanteissa. On vain vakiintunut tapa merkitä sukupuoleksi väestötietojärjestelmään henkilön tietoihin syntymässä kehon ulkoisten piirteiden perusteella joko tyttö tai poika.
TIETOLÄHTEITÄ
EI-BINÄÄRISYYS, EI-BINÄÄRISTEN ITSENSÄ KERTOMANA.
Julkaisuja, joiden toteuttamiseen olemme osallistuneet.
EI-BINÄÄRISTEN TRANSPROSESSIN ONGELMIA – NBV/EBÄ:N TDOV 2022 JA TRANSHELSINKI 2021
https://nonbineibin.blogspot.com/2022/03/ei-binaaristen-transprosessin-ongelmia.html
“Ei-binääristen päivä 2021: näkymättömyyden kokemuksista unelmien yhteiskunnan haaveiluun”.
https://seta.fi/2021/07/14/ei-binaaristen-paiva-2021/
”Näetkö minut, ei-binäärisen ihmisen?”.
https://seta.fi/2020/07/14/eibinaarienpaiva2020/
SUKUPUOLTEN MONINAISUUS JA TASA-ARVO
TASA-ARVOVALTUUTETTU
https://tasa-arvo.fi/sukupuoli-identiteetti
THL:N TASA-ARVOTIEDON KESKUS
https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/sukupuoli/sukupuolen-moninaisuus
TUTKIMUKSIA, RAPORTTEJA YMS.
TGEU / TRANS RIGHTS MAP
https://transrightsmap.tgeu.org/
ILGA EUROPE / RAINBOW EUROPE MAP
EU:N PERUSOIKEUSVIRASTON KYSELY: SUOMI
https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/lgbti-survey-country-data_finland.pdf
FRA (2020). EU-LGBTI II: A long way to go for LGBTI equality. Luxembourg: Publications Office of the European Union.
https://fra.europa.eu/en/publication/2020/eu-lgbti-survey-results
OIKEUSMINISTERIÖ
Pihlajamaa, Matti (toim.) (2021). Kohti sateenkaariystävällisempää Suomea : Tilannearvio seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa 2021. Oikeusministeriön julkaisuja, Selvityksiä ja ohjeita 2021:26. Helsinki: Oikeusministeriö.
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163566
OM (2021). Tutkimustietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta Suomessa. Policy Brief 5, Syrjintä Suomessa, 2021.
Lepola, Outi (2018). Koko ajan jännittyneenä - Moniperusteinen syrjintä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kokemana. Selvityksiä ja ohjeita 51/2018. Helsinki: Oikeusministeriö.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-729-8
THL
Lehtonen, Jukka (2019). Kun kaksijakoinen sukupuoliajattelu murtuu – sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus tasa-arvobarometrissa. Teoksessa Mia Teräsaho & Johanna Närvi (toim.) Näkökulmia sukupuolten tasa-arvoon – analyyseja tasa-arvobarometrista 2017. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 6/2019.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-314-4
TILASTOKESKUS
Keski-Petäjä, Miina (2019). Tilastoja naisista, miehistä ja heteropareista? – Miksi moninaisuus jää virallisissa tilastoissa usein piiloon. Tilastokeskus.
TRANSLAKI
Translain uudistus, STM:n hankesivu, sisältää muun muassa lausunnot lakiluonnoksesta
https://stm.fi/hanke?tunnus=STM009:00/2021
Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi sukupuolen vahvistamisesta, 18.2.2022
Tasa-arvovaltuutetun lausunto, 1.4.2022
Transtyöryhmän raportti
“Vaihtoehtoiset sääntelymallit sukupuolivähemmistöjen oikeudellisen aseman järjestämiseksi”. Translainsäädännön uudistamisen valmistelutyöryhmä. 31.1.2020.
LUKUVINKIT
Suosittelemme lukemaan Tasa-arvovaltuutetun kertomuksen eduskunnalle 2022.
Tiedote
https://tasa-arvo.fi/-/katso-tallenne-tasa-arvovaltuutetun-eduskuntakertomuksen-julkaisutilanteesta