torstai 27. toukokuuta 2021

KICKSTART 1/3 - Taistella, uskoa ja luottaa. Ei-binääristen ihmisten olemassaolo tunnustetaan virallisesti.

#ebäTranslaki2021

TEKSTI: Hippu, NBV/EBÄ:n koordinaattori


Minua ei ole. En ole sitä sukupuolta mitä virallisten henkilötietojeni ja tämän yhteiskuntamme mukaan pitäisi olla. Me ei-binääriset olemme näkymättömiä.



KUVA: Hipun FB-profiilikuvia


》“Mutta eihän muunsukupuolisia ja sukupuolettomia ole edes olemassa. Sukupuolia on virallisesti kaksi, nainen ja mies". Näin minulle on sanottu, ja useammankin kerran. Sattuu syvältä, tuntuu hyvin pahalta. Nielen kyyneleitä.


Tässä minä olen. Puhun kanssasi. Hengitämme molemmat samaa ilmaa. Silti sinä olet niin oikeassa. Ainoastaan toinen meistä on yhteiskunnan silmissä olemassa, ja se en ole minä.


Suljen silmäni. Haluaisin sanoa sen ääneen, en vain pysty. “Kyllä, tiedän! Onko siitä pakko muistuttaa jatkuvasti?”


Olin niin onnellinen, kun tiedostin sukupuoli-identiteettini. Minullakin on sukupuoli, ja sillä on nimikin! Sitten tajusin, että lainsäädännön näkökulmasta muunsukupuolisena minua ei ole olemassa. Silloin putosin tyhjyyteen.《 (Lihavointi lisätty)


  • Blogikirjoitukseni 14.7.2020:

https://www.wespeakgay.com/hannumedinablog/muunsukupuolisuudenkokemus


Tämä on se, mikä sattuu ihan helv*, eikä vain itseäni. On muitakin samoilla fiiliksillä. Kokemusta voi olla vaikea ymmärtää, jos itse ei koe näin. 


"Mä olisin miljoona kertaa mieluummin vaikka joka kohdasta vääränlainen, kun silloinhan mä olisin edes olemassa oleva."



Koska tulee "muiden" vuoro?


Nykyinen translaki tuli voimaan 2003 ja oli jo silloin alusta alkaen pielessä. Toki hyvähän se oli saada henkilötietojen korjaamiseen laki. Mutta jos kaikissa uudistuksissa menee 10-20 vuotta, ja tällä tahdilla korjataan lakia kohta kerrallaan. En ole varmaan edes itse näkemässä hetkeä, kun on valmista.


Kylmä tosiasia kun on sekin, että vastustajat saattavat onnistua "vesittämään" hetu-uudistuksenkin. Tämän hetkisten tietojen mukaan uudet sp-neutraalit tulisi vain uusiin hetuihin, eli kaikkien olemassa olevien henkilötunnuksia ei muutettaisikaan.


Tämäkin (!) laki pitää sitten ensin uusia, jos nyt jätetään huomioimatta ei-binääriset.


"Silti pitää jaksaa taistella. Uskoa ja luottaa siihen, että vielä tulee se päivä, kun mekin olemme olemassa."


Kolmas vaihtoehto sukupuolimerkintään olisi hyödyllistä koko yhteiskunnalle.


Se olisi välttämätöntä tiedon saatavuuden kannalta, niin kauan kuin sukupuoli on erittäin merkityksellinen.


Tätä muutosta on pohtinut translain uudistamisen työryhmä. Se toteaa kolmannen sukupuolimerkinnän olevan mahdollista. Monet pitävät toteuttamista kuitenkin kustannuksiltaan liian kalliina sekä järjestelmäteknisesti haastavana.


"Jos ”teknologian ihmemaailmassa" tähän ei löydetä ratkaisua, onko taustalla ääneen lausumaton halu säilyttää yhteiskunnan sukupuolinormatiivisuus?"


Moninaisia ajatuksia ja mielipiteitä on.


Sen tiedän hyvin, että ei-binäärisistä kaikki eivät halua kolmatta sp-merkintää, ei itselleen eikä lakiinkaan.


Syitä on monia. Joidenkin mielestä koko sukupuoli henkilötiedoista pitää poistaa ja jotkut miettii turvallisuutta, esim. matkustaminen ulkomaille. 


Julkisesssa keskustelussa monia ei-binäärisiä ahdistaa ja häiritsee se, että muista ei puhuta ollenkaan tai hyvin vähän.


Usein myös sanotaan ja ajatellaan, ettei tarvitse, koska tämä ei koske teitä. Näistä johtuen tuntuu siltä, että meidät on unohdettu ja meitä ei edes haluta huomioida.


"Itselleni tämä on myös periaatteellinen kysymys: Ongelma on yhteiskunnallisella tasolla, transihmiset ovat keskenään eriarvoisia. Kyse ei siis ole ainoastaan vessoista ja vääristä henkilötiedoista."


Ei-binäärisyys Suomessa on aika uutta; tarkoitan tiedon saanti, termit, yleiset asenteet. Yhteiskunta on kuitenkin edelleen erittäin kaksijakoinen.


Minullekin on sanottu näitä "klassisia", mm. "Kai sä tiedät, ettei ole pakko olla yhteiskunnan normien mukainen, voi olla muunkinlainen ja silti nainen... Lapset on poikatyttöjä ja tyttömäisiä poikia…"


Miten ihmiset ymmärtäisivät ja sisäistäisivät sen, että kaikki eivät ole naisia tai miehiä.


Oltiin sitten mitä mieltä tahansa biologia, juridiset sukupuolet, yhteiskunnan normit ja ihanteet.


"Ei-binääriset ihmiset eivät vaan tule millään katoamaan, vaikka mitä väitetään ja ajatellaan."



Ei-binäärinen transaktivisti



LUKUVINKKI


https://nonbineibin.blogspot.com/2021/03/lainsaadannolla-ulossuljetut-ei.html


  • LAINSÄÄDÄNNÖLLÄ ULOSSULJETUT: Ei-binääristen ihmisten yhteiskunnallisesta asemasta ja oikeuksista. Hippu Helminen, 31.3.2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EBÄ lopettaa toimintansa toistaiseksi

Yksi aika kausi päättyy, kun EBÄ lopettaa toistaiseksi toimintansa. Kollektiivin muuttuneiden tilanteiden vuoksi olemme pakotettuja toistais...