sunnuntai 14. marraskuuta 2021

AVOIN KIRJE PÄÄTTÄJILLE 1/2: EI-BINÄÄRISET IHMISET JA ALAIKÄISET TRANSLAIN UUDISTUKSESSA – YHTEISKUNNALLINEN ERIARVOISUUS?

 #ebäTranslaki2021 -KAMPANJA:

"Transihmisten keskinäinen yhdenvertaisuus" – Meidänkin "Ääni!" kuuluviin

 

AVOIN KIRJE MINISTEREILLE JA KANSANEDUSTAJILLE

 

Me ei-binääriset ihmiset haluamme olla olemassa.

Virallisesti. Yhteiskunnan tunnustamina.

Että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteutuisivat.

Oikeus korjata henkilötiedot olisi jokaisella,

riippumatta sukupuoli-identiteetistä ja iästä.


Arvoisa poliittinen päättäjä.

Jos ei-binääriset ihmiset ja alaikäiset unohdetaan translakia uudistettaessa, korjaantuuko yhteiskunnallinen eriarvoisuus?


Translain uudistamisen keskusteluissa olemme kiinnittäneet huomiota erityisesti:

1. Ei-binääriset ihmiset on unohdettu.

2. Kun alaikäiset nousevat keskusteluun, heistä puhutaan erikseen, ei-binäärisistä erillisenä ryhmänä.

3. Hallitusohjelmaan kirjatuista muutoksista puuttuu väestöryhmiä, joiden asema tulisi selvittää kokonaisuudistuksen yhteydessä, valtuuttamanne Transtyöryhmän raportin mukaan.

 

Toivomme, että sinäkin ymmärtäisit.

  • Ongelmana on yhteiskunnallinen eriarvoisuus.

Sukupuoli-identiteetti ja ikä vaikuttavat mahdollisuuksiin korjata henkilötiedot. Hallitusohjelman mukaisen uudistuksen jälkeenkin ainoastaan binäärisillä (naiset ja miehet) täysi-ikäisillä henkilöillä olisi oikeus oikeudellisen sukupuolen vahvistamiseen. Yksistään alaikäisten huomiointi ei mahdollista sukupuoli-identiteetin mukaista henkilöllisyyttä kaikille, ei-binääriset lapset ja nuoret jäävät ulkopuolelle.

  • Eriarvoisuus-ongelman ratkaiseminen edellyttää poliittisilta päättäjiltä:

sukupuolten moninaisuuden tunnustavan lähtökohdan, vahvaa tahtoa viedä asiaa eteenpäin, sekä aidon pyrkimyksen mahdollistaa tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus kaikille transihmisille.

  • "Keskustelut pyörivät korjaushoidoissa, alaikäisten blokkerihoidoissa, mahdollisessa sukupuolenkorjaamisen katumisessa, väitteissä lasten ja nuorten päiden sekoittamisesta “propagandalla”... Mutta. Translaki sääntelee ainoastaan ihmisen sukupuoleen viittaavien henkilötietojen korjaamista."

(https://nonbineibin.blogspot.com/2021/02/nbveban-kannanotto-iltalehden-julkaisu.html?m=1)


”TOIVOMME RYHMÄNÄ X, ETTÄ ASIAMME KULKEE RINNALLA TÄSSÄ KESKUSTELUSSA, PÄÄTÖKSENTEOSSA.”

Ei-binääristen huomiointi translaissa on mielestämme ensimmäinen askel kohti 3. sukupuolimerkintää henkilötiedoissa.

Ei-binääriset voidaan huomioida lain tekstissä: esimerkiksi ilmaisulla "korjattava sukupuoli" (hallitusohjelman kirjauksessa), toisin kuin voimassa olevan lain ilmaisu "vastakkainen sukupuoli".

  • NBV/EBÄ:n translain uudistamisen tavoitteet kokonaisuudessaan julkaisussa:

https://nonbineibin.blogspot.com/2021/06/kickstart-33-ei-binaaristen-huomiointi.html?m=1

 

KUVA: Ani

 

"OLEN X JA HALUAISIN SEN VIRALLISEKSI

– Yhteiskunta tunnustaisi minunkin olemassaolon

Olen X. Olen siis muunsukupuolinen eli ei-binäärinen ihminen. Kuulun sukupuolivähemmistöön, joita länsimaisissa tutkimuksissa arvellaan olevan väestössä 3-4 prosenttia. Virallisesti minua ei kuitenkaan ole olemassa Suomessa.

En ole valinnut sukupuoltani X. Olen aina ollut siihen ryhmään kuuluva. Monet muunsukupuoliset kokevat moniperusteista syrjintää. Se kuuluu myös ihmisoikeuksien toteutumiseen arjessa. Meitä on tässä ryhmässä monen ikäisiä, jotka emme koe olevamme olemassa kahden tunnustetun binääristen henkilöiden ryhmässä.

Mahdollisesti toteutuvassa uudessa Translaissa toivon, että laki kirjoitettaisiin niin, että oletuksena ei olisi ainoastaan kaksijakoinen sukupuolikäsitys. Toivomme ryhmänä X, että asiamme kulkee rinnalla tässä keskustelussa, päätöksenteossa. Keskiössä tässä luonnollisesti ovat binääriset transsukupuoliset.

Länsimaisessa demokratiassa haluamme, että meidät tunnustetaan ihmisinä, joilla on oikeus tulla määritellyiksi joskus myös juridisesti. Olla siis olemassa, virallisesti.

Kaikkia kunnioittaen

X"

(https://nonbineibin.blogspot.com/2021/04/ebatranslaki2021-kampanja.html)

 

LUKUVINKKI

"LAINSÄÄDÄNNÖLLÄ ULOSSULJETUT: Ei-binääristen ihmisten yhteiskunnallisesta asemasta ja oikeuksista". 31.3.2021. https://nonbineibin.blogspot.com/2021/03/lainsaadannolla-ulossuljetut-ei.html?m=1

 

14.11.2021

Ei-binääristen aktivistien kollektiivi,

Non-Binary Voices / Ei-binäärisiä ääniä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EBÄ lopettaa toimintansa toistaiseksi

Yksi aika kausi päättyy, kun EBÄ lopettaa toistaiseksi toimintansa. Kollektiivin muuttuneiden tilanteiden vuoksi olemme pakotettuja toistais...