lauantai 20. marraskuuta 2021

TRANSGENDER DAY OF REMEMBRANCE (TDOR) 2021

KUVA: Ani


1.10.2020-30.9.2021 maailmanlaajuisesti on kuollut viharikoksen uhrina 375 transihmistä. Tänään sytytämme kynttilät heidän muistolleen.


20.11. on kansainvälinen viharikosten vuoksi väkivaltaisesti kuolleiden transihmisten muistopäivä (TDOR = Transgender Day of Remembrance). Muistopäivänä pyritään myös kiinnittämään huomiota transfobiaan yhteiskunnassa.

 

Euroopan perusoikeusviraston teettämän kyselyn mukaan  20 % transihmisistä on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, mikä on 2 kertaa useammin kuin muissa sateenkaariryhmissä. Transihmisten joukosta transfeminiineillä on merkittävästi suurin riski joutua väkivalta-/viharikoksen kohteeksi. Tähän vaikuttaa paitsi yleisesti yhteiskunnassa vallitseva transfobia myös mm. virheellinen transrepresentaatio, joka on vuosikymmeniä jatkanut erittäin asenteellisesti väärin sukupuolittamista mediassa ja esittävässä taiteessa.

Vain 16 % transihmisistä on ilmoittanut kokemastaan fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta viranomaisille eli vain hyvin pieni osa raportoi kokemastaan häirinnästä tai viharikoksen kohteeksi joutumisesta. Asia vaatii siis proaktiivista toimintaa viranomaisilta. Tarvitaan lisää tietoa ja viestintää siitä, mitä häirintä ja viharikollisuus on, ja miten siitä voi ilmoittaa.

Ei-binääriset transihmiset ovat heikoimmassa yhteiskunnallisessa asemassa palveluiden, asenteiden ja yhteiskuntarakenteen binäärisyyden vuoksi. Ei-binäärisillä ei Suomessa mm. ole mahdollisuutta juridisesti vahvistaa sukupuoltaan. Myös sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla ei-binääriset ovat epätasa-arvoisessa ja heikommassa asemassa binäärisiin transihmisiin verrattuna, sillä he eivät ole oikeutettuja samoihin hoitoihin kuin binääriset transihmiset.

TDOR muistuttaa meitä siitä, että tarvitsemme yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä 365 päivää vuodessa. Tarvitsemme sitä niin kauan, että kukaan ei enää tule syrjityksi, kohtaa väkivaltaa tai kuole sukupuolivähemmistöön kuulumisen takia.


//LISÄTIETOA:

EU LGBTI survey

https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/lgbti-survey-country-data_finland.pdf

STT tiedote transihmisiin kohdistuneista murhista

https://www.sttinfo.fi/tiedote/transmurhia-raportoitu-maailmalla-enemman-kuin-koskaan-aiemmin?publisherId=69817783&releaseId=69924760

EBÄ translakikampanja

https://nonbineibin.blogspot.com/2021/04/ebatranslaki2021-kampanja.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EBÄ lopettaa toimintansa toistaiseksi

Yksi aika kausi päättyy, kun EBÄ lopettaa toistaiseksi toimintansa. Kollektiivin muuttuneiden tilanteiden vuoksi olemme pakotettuja toistais...