tiistai 16. marraskuuta 2021

AVOIN KIRJE PÄÄTTÄJILLE 2/2: LAINSÄÄTÄJÄNÄ SINÄ PÄÄTÄT. UNOHDETAANKO EI-BINÄÄRISET IHMISET? — OTETAANKO ENSIMMÄINEN ASKEL MAHDOLLISTAA OIKEUDELLISEN SUKUPUOLEN VAHVISTAMINEN?

#ebäTranslaki2021 -KAMPANJA:

"Transihmisten keskinäinen yhdenvertaisuus" – Meidänkin "Ääni!" kuuluviin

 

AVOIN KIRJE MINISTEREILLE JA KANSANEDUSTAJILLE

 

Me ei-binääriset ihmiset haluamme olla olemassa.

Virallisesti. Yhteiskunnan tunnustamina.

Että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteutuisivat.

Oikeus korjata henkilötiedot olisi jokaisella,

riippumatta sukupuoli-identiteetistä ja iästä.


#ebäTranslaki2021
KUVA: Ani


Arvoisa poliittinen päättäjä.

Miksi on unohdettu muunsukupuoliset ja sukupuolettomat (ym.) translakia uudistettaessa?

 

Tällä kirjoituksella haluamme korjata yleisiä väärinkäsityksiä, koskien ei-binäärisiä ihmisiä ja translain uudistamista. Kyllä! Translaki todellakin koskee myös ei-binäärisiä ja huomiointi uudistuksessa on hyvinkin yksinkertaista. Pitkäjänteisesti uudistettuna translaki mahdollistaa muut tulevaisuuden lainsäädäntöhankkeet.

Kun kyse on sukupuolenkorjaukseen vaikuttavan lainsäädännön kokonaisuudistuksesta, muutosten vaihtoehtoja ei tule rajata nykytilanteen perusteella. Näin on tehnytkin transtyöryhmä perusteellisessa selvityksessään. "Työryhmän esitys on merkittävä askel kohti julkista keskustelua myös ei-binääristen oikeuksista. Tällä tavoin muunsukupuoliset ja sukupuolettomat (ym.) on otettu mukaan translain uudistamiseen."(https://nonbineibin.blogspot.com/2021/05/kickstart-23-translaki-lahtokohdiltaan.html?m=1)

Ytimessä on ihmisoikeudet. Ihmisarvo ja yhdenvertaisuus kuuluvat kaikille, riippumatta esimerkiksi sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta. Ei-binäärisiä ihmisiä koskettava merkittävin ongelma on yhteiskunnallinen eriarvoisuus. Kyse ei ole vain yksittäisten ihmisten arkipäiväisistä pulmatilanteista.


Lainsäätäjänä sinä päätät:

Kirjoitetaanko translaista ensimmäinen askel mahdollistamaan ei-binääristen oikeudellisen sukupuolen vahvistaminen?

 

MIKSI ON UNOHDETTU MUUNSUKUPUOLISET JA SUKUPUOLETTOMAT (YM.), VAIKKA ONGELMAT ON TIEDOSTETTU?

Arvoisa poliittinen päättäjä.

  • Miksi on unohdettu muunsukupuoliset ja sukupuolettomat (ym.), eduskuntavaalien kampanjoinnin jälkeen?

"Mutta eihän translaki koske ei-binäärisiä, koska se säätelee henkilötietojen korjaamisen oikeudellista prosessia (sukupuolen oikeudellista vahvistamista) ja henkilötiedoista (henkilötunnus ja sukupuolimerkintä) säädetään muissa laeissa."

"Mutta ei-binääristen huomiointi on monimutkaista eikä mahdollista nyt heti. Useita lakeja on muutettava. Siksi se vaatii oman erillisen lainsäädännön muutos -hankkeen."

Toivomme, että sinäkin ymmärtäisit.

Jos lähtökohtainen ajatuksesi on, että translaki ei koske ei-binäärisiä ihmisiä, tulee lakia uudistettaessa lakitekstistä kaksijakoisesti sukupuolittunut "vahingossakin". Emme siis ajattele, että kaikki olisivat tarkoituksellisesti ulossulkemassa ei-binääriset.

Kampanjamme kohdistuu ainoastaan translakiin, jonka uudistaminen on Suomen hallituksen työlistalla tällä hetkellä, syksyllä 2021. Jos ei-binäärisiä ihmisiä ei nyt huomioida, on taas lisää yksi juuri muutettu laki, joka on korjaamisen tarpeessa ennen kuin 3. sukupuolimerkintä olisi käytännössä mahdollista toteuttaa.

Ettei käy niin kuin näyttää käyvän henkilötunnus-uudistuksessa. (Tämän hetkinen hetu-uudistus ei mitä ilmeisimmin koskekaan kaikkia, vain syntyvät saisivat neutraalin / uudenmuotoisen henkilötunnuksen.)

Oikeudellisen sukupuolen vahvistamista sääntelevä lakiteksti tulee kirjoittaa niin, että se huomioi sukupuolet monikossa. Esimerkiksi ilmaisulla "korjattava sukupuoli" (hallitusohjelman kirjauksessa) ei-binääriset ihmiset voidaan helposti sisällyttää translain uudistustyöhön.

Tällä hetkellä voimassa olevan lain ilmaisu "vastakkainen sukupuoli" perustuu kaksijakoiseen sukupuolikäsitykseen. Siksi se jättää sukupuolen vahvistamisen ulkopuolelle muunsukupuoliset ja sukupuolettomat (ym.).

Ei-binääriset ihmiset sekä alaikäiset, lapset ja nuoret, on sisällytettävä translain uudistamiseen. Hallitusohjelmaan kirjatut muutokset eivät riitä. Ulossulkemalla ei-binääriset ja alaikäiset ei korjata yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Tavoitteena tulee olla transihmisten tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden mahdollistaminen.

NBV/EBÄ:N translain uudistamisen tavoitteet kokonaisuudessaan julkaisussa:

https://nonbineibin.blogspot.com/2021/06/kickstart-33-ei-binaaristen-huomiointi.html?m=1

 

Arvoisa poliittinen päättäjä.

  • Miksi on unohdettu muunsukupuoliset ja sukupuolettomat (ym.), vaikka translain uudistuksen vaihtoehtojen esittämiseen valtuuttamanne transtyöryhmä tuo raportissaan esiin muunsukupuoliset henkilöt, useissa kohdin ja alkaen sisällysluettelosta?

Vaihtoehtoiset sääntelymallit sukupuolivähemmistöjen oikeudellisen aseman järjestämiseksi”. Translainsäädännön uudistamisen valmistelutyöryhmä. 31.1.2020. (https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/3e8dd589-9843-4fb7-bef9-bdae9e5746be/d48353e1-bab9-4404-8066-b0c5a6bf82e6/RAPORTTI_20200207144129.pdf)

  1. "Vaikka tasa-arvolaki tunnistaa sukupuolen moninaisuuden, muunsukupuolisten henkilöiden ei ole käytännössä mahdollista saada sukupuoltaan tunnustettua, koska maassamme tunnustetaan vain kaksi oikeudellista sukupuolta." (s. 21)
  2. "Tasa-arvovaltuutetun kertomuksessa eduskunnalle 20.12.2018 todetaan, että '- - - Transsukupuolisten tilanteen lisäksi uudessa laissa olisi otettava huomioon myös muunsukupuolisten ja intersukupuolisten asema.' (s. 86)" (s. 21)
  3. "Voimassa oleva translainsäädäntö on vanhentunut eikä se kaikilta osin täytä nykyisiä perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden asettamia vaatimuksia." (s. 48)
  4. "Nykyinen oikeustila altistaa transsukupuoliset ja muunsukupuoliset henkilöt syrjinnälle ja muille oikeudenloukkauksille, erityisesti yksityisyyden loukkauksille, koska heidän ulkoinen olemuksensa ei vastaa heidän virallisista asiakirjoista ilmenevää sukupuoltaan." (s. 48)
  5. "Translainsäädäntö on tarkoitettu sovellettavaksi vain transsukupuolisiin henkilöihin. Muunsukupuoliset henkilöt ovat jääneet sääntelyn katveeseen." (s. 48)
  6. "Muunsukupuoliset henkilöt eivät kuulu translain henkilölliseen soveltamisalaan, koska translain lähtökohtana on binäärinen sukupuolikäsitys." (s. 20)
  7. SISÄLLYSLUETTELOSTA: "2.2.4 Muunsukupuoliset henkilöt" (s. 20 alk.) sekä "4.2.3 Kolmannen sukupuolimerkinnän käyttöön ottaminen" (s. 44 alk.).

 

Arvoisa poliittinen päättäjä.

  • Vaikka olemme kertoneet jo aiemminkin ei-binäärisiä koskevista ongelmista, miksi on unohdettu muunsukupuoliset ja sukupuolettomat (ym.)?

"Saimme mahdollisuuden osallistua Eduskunnan HLBTI -verkoston (aiemmin) kyselytunnille (9.9.2020), osana Helsinki Pride 2020 -ohjelmistoa."

"Kyselytunnin tallenne on katsottavissa Setan YouTube -kanavalla: 

https://www.youtube.com/watch?v=cU9a2MOD98E&t=2276s

Kansanedustaja Veronika Honkasalon ja Hipun keskustelu on kohdassa noin 35:00."

"NBV/EBÄ:n koordinaattori Hippu osallistui kyselytunnille Setan sukupuolen moninaisuus -toimikunnan jäsenenä sekä ei-binäärisenä aktivistina. Käydyn keskustelun sisältönä on lainsäädäntö muunsukupuolisten ja sukupuolettomien (ym.) näkökulmasta sekä ratkaisut havaittujen ongelmien korjaamiseksi, sisältäen translain uudistamisen."

 (https://nonbineibin.blogspot.com/2021/05/kickstart-23-translaki-lahtokohdiltaan.html?m=1)


LUKUVINKKI

“Avoin kirje päättäjille 1/2: Ei-binääriset ihmiset ja alaikäiset translain uudistuksessa – yhteiskunnallinen eriarvoisuus?”, 14.11.2021. https://nonbineibin.blogspot.com/2021/11/avoin-kirje-paattajille-12-ei.html

 

16.11.2021

Ei-binääristen aktivistien kollektiivi,

Non-Binary Voices / Ei-binäärisiä ääniä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EBÄ lopettaa toimintansa toistaiseksi

Yksi aika kausi päättyy, kun EBÄ lopettaa toistaiseksi toimintansa. Kollektiivin muuttuneiden tilanteiden vuoksi olemme pakotettuja toistais...